Nordic Husbilar

Sedan 1990 rullar det husbilar med namnet Nordic på vägarna. Nordic husbilar är byggda för att användas året runt, och husbilarna tillverkas efter kundorder. Ett stort antal modeller erbjuds och de kan anpassas specifikt efter varje kunds önskemål.

Allt började 1984 då familjen bakom Nordic byggde en första husbil. Senare grundades Nordic Husbilar AB av Ove Andersson som tidigare jobbat för Cabby Husvagnar i Kristinehamn. De första modellerna hette 585, 5860 och 685. Bas för bilarna var chassier från Iveco och Europa.

1991 utvecklade man en camper anpassad för att monteras på en Nissan Pickup. Denna fick namnet 4200 Camper. 1992 fortsatte utvidgningen av modellutbudet med modellen 599 som baserades på chassin från Iveco. Året efter visade man modellen 700 på Elmia-mässan. Denna hade separata långbäddar och kostade 600 000 kronor, något som då ansågs vara väldigt högt. Framgång för modellen uteblev dock inte. 1995 grundades Nordic Husbilsklubb.

Året efter presenterades Nordic Four Season som med ett pris på 449 000 kronor blev Nordics lågpris-husbil. Man startade 1997 uthyrningsverksamhet och lanserade modellen 635 MB 312. År 2000 kunde man fira 10-årsjubileum. Detta uppmärksammades bland annat genom att tillverkningen av alla snickerier blev invigd av Landshövding Ingemar Eliasson.

2001 presenterades en kompakt husbil med namnet Nordic Puppy, baserad på Hyundai H1. PK Service och Nordic Uthyrning slogs ihop och bildade Nordic uthyrning & service. 2003 presenteras Nordic 635 Four Season medan Camper-modellen återkommer i en ny version för 3-4 personer. Nordic Husbilar finns nu även i Norge. Man byggde 2007 2 stycken husbilar anpassade för polisen, som en mobil bostad.

2008 presenterades de nya modellerna Active, Adventure och Explore. Även modellen Exclusive visas, en 9 meter lång bil med MAN-chassi och en totalvikt på 10 ton.

Till modellåret 2013 uppdateras bland annat Nordic Explore LB med nya textilier, med svart skinn som alternativ. Exterören har också uppdaterat utseende. Bilen har ett chassi från Mercedes, motor med 160 hästkrafter samt bakhjulsdrift. Priset är satt till ca 1,2 miljoner kronor. Husbilen har en planlösning bestående av långbäddar, garderob, hygienutrymme, kök och soffgrupp.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


+ 5 = 14

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>